Välkommen till vår sökguide! Kolla videon för att se hur vår sökmotor fungerar.
Med vår sökmotor kan du enkelt hitta relevanta protokoll och kommunala beslut med några enkla steg. Här visar vi hur det fungerar och delar med oss av en del smarta tips och knep.

Gör en sökning och använd filtrerningar

När du har tillgång till sökmotorn, är det dags att börja söka efter relevanta protokoll och kommunala beslut. För att göra detta, skriv in sökordet eller frasen i sökfältet och tryck på "sök". Söker du efter flera ord så får du bara träffar på de dokument som innehåller samtliga ord. Så för varje ord du lägger till så blir sökning snävare.

Du kan också använda avancerade sökfilter för att begränsa resultaten ytterligare, till exempel efter Län -> Kommun -> Beslutsorgan -> År.

Sortera efter relevans eller senaste inkomna dokument

När du har fått upp resultatet så kan du sortera dokumenten utifrån relevans (de dokument som har flest träffar) eller efter senaste dokument som kommit in.

När du hittat det dokument du är intresserad utav så klickar du på "Öppna" för att öppna filen som PDF i din webbläsare.

För att enklare navigera i PDF-filen så kan du söka efter specifika ord eller fraser genom att använda sökfunktionen i PDF-läsaren, till exempel genom att klicka på CTRL + F. Detta gör det lättare att hitta specifika stycken eller information i dokumentet.

TIPS! Sök efter fraser eller använd minustecken

Vill du söka efter en specifik ordföljd eller fras så kan du använda dig av citattecken ( " " ) före och efter frasen du vill söka på. Söker du till exempel på orden: Allmän Handling - utan att använda citattecken före och efter så kommer sökmotorn visa dokument på där orden Allmän och Handling förekommer, om du däremot söker på: "Allmän Handling" (Med citattecken före och efter) så får du bara träff på dokument som innehåller den exakta ordföljden "Allmän Handling".

För att göra din sökning ännu snävare så kan du exkludera sökord. Det gör du genom att använda dig av minustecknet ( - ) före det ord du vill exkludera i sökningen.

Frågor och svar

I vår databas finner du i dagsläget protokoll från kommunfullmäktigen och kommunstyrelser från Sveriges 290 kommuner, från 2018 och framåt, närmare 35.000 protokoll. Sorterade efter Län - > Kommun -> Beslutsorgan -> År för att underlätta din eftersökning av dokument. Vi jobbar konstant med att utveckla våra tjänster och vår sökmotor. Det är vår förhoppning att så småningom bredda databasens innehåll!

I dagsläget har vi valt att nischa ner oss på det här viset för att kvalificera träffarna så gott det går och därmed öka användarvänligheten. Vi serverar av den anledningen kanske inte allt material du som användare kan tänkas vara intresserad av men genom att göra en sökning och få träff på ett protokoll så har du ett diarienummer och kan enkelt ta upp kontakten själv med de som fattat beslutet och som därmed sitter på beslutsunderlagen.

Den här tjänsten är främst riktad till dig som arbetar som tjänsteperson inom den kommunala förvaltningen och som själv sitter och utreder ärenden där omvärldsbevakning förekommer. Du som politiker, journalist, forskare eller student kan också ha mycket god nytta av vår sökmotor.

Vår sökbara databas är öppen och kostnadsfri för allmänheten, vem som helst kan därmed gå in och söka fram protokoll helt gratis.

Försök har gjorts att få någon typ av finansiering eller samarbete tillsammans med någon myndighet eller SKR. Tyvärr är det ingenting de kunnat erbjuda och vi är i dagsläget därför helt och hållet finansierade av privata medel. För tjänstens långsiktighet och fortlevnad så kommer någon typ av finansiering krävas, vilket är någonting vi jobbar för att lösa.

Om du uppskattar vår tjänst och likt oss tycker att den här typen av tjänster är viktiga verktyg för att möta framtidens utmaningar så får du jättegärna skriva några rader till info@skr.se (Sveriges kommuner och regioner) eller info@digg.se (Myndigheten för digitalförvaltning) om varför du anser att det är viktigt att den här tjänsten finns.

Tack på förhand!

Den här tjänsten (https://offentligabeslut.se) tillhandahålls av företaget Coldec AB 559297-5717 med sitt säte i Karlstad, Värmland.

Ansvarig utgivare för tjänsten är Jesper Norqvist.

Coldec aB © 2024 | Alla rättigheter reserverade | Org.nr 559297-5717 |  Registrerad för F-skatt | Onic Webbyrå | Ansvarig Utgivare: Jesper Norqvist

👋 Hej! Vill du få full tillgång till vår sökmotor? Kolla vår demovideo och boka ett gratis samtal.

Där berättar vi mer om:
  • Hur sökmotorn fungerar
  • Hur våra avtalsupplägg ser ut
  • Vad priset för att ha tillgång till sökmotorn är
  • Vad som behövs för att komma igång
*Om du vet med dig att din organisation har tillgång till vår databas men ändå får upp den här rutan så beror det mest sannolikt på att du inte är ansluten till din organisations IP-adress. Anslut till organisationens IP-adress för att åter få full tillgång.